Miód mniszkowy
Miód z mniszka wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodzi jego nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych.
Miód leśny nektarowy
Zalecany przy chorobach górnych dróg oddechowych i przeziębieniach, – poprawia odporność organizmu, – reguluje przemianę materii, – zapobiega chorobom serca i osłabieniu systemu odpornościowego, – poprawia samopoczucie, dodaje energii i regeneruje organizm.
Miód rzepakowy
Wspomaga funkcjonowanie wątroby – przyspiesza detoksykację, wspomaga przemianę tłuszczów i reguluje pracę woreczka żółciowego, redukuje stany zapalne żołądka, jest pomocny przy leczeniu wrzodów, pomaga przy nudnościach i zgadze, wspomaga funkcjonowanie układu moczowego – jest pomocny przy zapaleniu nerek.
Miód gryczany
Jest doskonałym wsparciem dla serca i układu krążenia, wspomaga pracę żołądka i trawienie, odtruwa organizm, wzmacnia ciało i umysł, leczy anemię i wspomaga koncentrację. Gryczany miód to całkiem skuteczny antybiotyk, który wspomaga ciało w walce z chorobami oraz świetny „środek” przeciwmiażdżycowy
Miód wielokwiatowy
Uznany za naturalny antybiotyk, hamuje rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców. Pomaga leczyć katar sienny, alergie, przewlekłe stany zapalne gardła, przeziębienia, choroby serca. Reguluje on ciśnienie mięśnia sercowego.
Miód spadziowy
Miód ze spadzi drzew liściastych ma pozytywny wpływ na regulację przemiany materii, wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, oraz doskonale wpływa na funkcjonowanie nerek. Miód spadziowy wykazuje właściwości, które przyspieszają gojenie ran, oparzeń i odmrożeń.
Miód Lipowo – akacjowy
Miód Akacjowy poleca się przy zaburzeniach trawienia, skurczach, nadkwaśności, a także w przypadku zapalenia żołądka i jelit. Składniki miodu akacjowego działają osłonowo na żołądek i chronią przed nadmierną ilością kwasów trawiennych. Miód Akacjowy usprawnia pracę wątroby, wspomaga jej detoksykację.
Miód lipowy warto stosować przy przeziębieniach, grypie, infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli i zapaleniu płuc. Ma działanie napotne, przeciwkaszlowe, wykrztuśne i przeciwskurczowe. Ma wyjątkowe właściwości lecznicze, wspiera układ nerwowy, układ odpornościowy i zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy.
Źródło: internet.